ΦΙΛ

ΦΙΛ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Λίστα τελεία κομ (ιλ φω)


Ζούμε ένα απερίγραπτο θέατρο μπουρλέσκ. Η κωμωδία  που έχει στηθεί με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει όρια. Όλη η Ελλάδα παίζει τις κουμπάρες έχοντας μετατρέψει ένα σοβαρό θέμα σε μη θέμα.

Ένας υπάλληλος της Ελβετικής τράπεζας HSBC, κάποιος Ερβέ Φαλτσιάνι, υπέκλεψε στοιχεία για 24.000 πελάτες της. Όταν τον κυνήγησε η τράπεζα ζήτησε καταφύγιο στη Νίκαια της Γαλλίας. Εκεί η Γαλλική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία μαζί του, να παραδώσει τα στοιχεία στις Γαλλικές αρχές, με αντάλλαγμα τη μη έκδοσή του στην Ελβετία.

Η όλη ουσία της λίστας ήταν να χρησιμέψει σαν πηγή υποψηφίων προς έλεγχο. Έτσι χρησιμοποιήθηκε και από τις Γαλλικές αρχές. Δε θα μπορούσε ποτέ να χρησιμέψει από μόνη της σαν αποδεικτικό στοιχείο, εξ αιτίας του τρόπου με τον οποίο παρήχθη, ήταν όμως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, κάτω από το τραπέζι, για τον εντοπισμό πιθανών παραβατών, και, μετά από δομημένο έλεγχο, το κτίσιμο υποθέσεων εναντίον τους.

Με αυτή τη λογική οι Γαλλικές αρχές παρέδωσαν και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες στοιχεία τα οποία τις αφορούσαν, ανάμεσα δε σε αυτές και η πτωχή πλην τιμία Ελλάς.

Λόγω του άτυπου χαρακτήρα της λίστας, αυτή διακινήθηκε με ανεπίσημο τρόπο, όπως ήταν φυσικό. Δεν πήρε ποτέ το χαρακτήρα επίσημου δημόσιου εγγράφου, ποτέ δεν πέρασε κάποιο πρωτόκολλο, δεν τέθηκε ποτέ κάποια στρογγυλή σφραγίδα σε αυτή. Εν τέλει, αποτέλεσε το αντικείμενο συνδιαλλαγής χέρι με χέρι μεταξύ κυρίων, όπως οι Δέκα Εντολές ένα πράμα.

Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες χώρες, η λίστα ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για το σκοπό τον οποίο προοριζόταν. Αντίθετα ξεχάστηκε σε συρτάρια, αντιγράφτηκε σε στικάκια, άλλαξε διάφορα χέρια ανευθυνοϋπεύθυνων, αλλά ποτέ δεν ελέγχθηκε κανείς από όσους συμπεριλαμβάνονταν σε αυτήν.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά φτάνουμε στο σήμερα όπου τα πράγματα παίρνουν μια ανόητα κωμική τροπή. Η «Λίστα» έχει χάσει τελείως το αρχικό της νόημα έχοντας καταστεί το επίκεντρο μιας ολοκληρωτικά ανώριμης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Όλη η Ελλάδα ασχολείται με το αν ο Παπακωνσταντίνου, αρχικός αποδέκτης της όπως εικάζεται, την χάλκευσε προς ίδιο όφελος, και αν ο Βενιζέλος, τελικός παραλήπτης της πρέπει να διωχθεί και αυτός ποινικά.

Πως μπορείς να διώξεις ποινικά κάποιον για παραποίηση ενός ανεπίσημου στοιχείου;

Η ανοησία στο έπακρο. Μικροκομματικές σκοπιμότητες άνευ ουσίας χάριν ενός μικροκομματικού καιροσκοπισμού. Ένα χρήσιμο εργαλείο μετατράπηκε σε γαϊτανάκι, μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, και το κοινό από κάτω να παρακολουθεί με ανοικτό το στόμα.

Κουφάλα Φαλμεράυερ σε ξεσκίσαμε. Οι Έλληνες είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι από την  εποχή των κεφαλών των Ερμών έως σήμερα.  Έτσι, σα να μην πέρασε μια μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου