ΦΙΛ

ΦΙΛ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Περί φορολογικών δηλώσεων και φοροτεχνικών.








Δε θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά η κατάσταση με τις δηλώσεις δεν πρόκειται να βελτιωθεί ποτέ. Αυτή τη στιγμή κάνουμε δηλώσεις επί παντός επιστητού, το οποίο αφορά στο φορολογούμενο. Μόνο αιματοκρίτη, τρανσαμινάνσες και συστολική-διαστολική πίεση δεν αναφέρουμε ακόμα.

Εάν το φιλοσοφήσετε λίγο, ίσως διαπιστώσετε όπως κι εγώ, ότι έχουμε εισέλθει σε έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο. Με την πορεία που πάνε τα πράγματα δεν πρόκειται να ρεφάρουμε ποτέ. Συνέχεια θα είμαστε πίσω από τις υποχρεώσεις, και συνέχεια θα εκλιπαρούμε για παρατάσεις, οι οποίες ποτέ δε θα επαρκούν

Η κυβέρνηση νομίζει ότι το ίντερνετ είναι το τζίνι του χαλίφη, στο οποίο μπορείς να απευθύνεις ευχές και αυτές, ως δια μαγείας, να πραγματοποιούνται  Για αυτό το λόγο τοποθέτησε και στη νεοπαγή θέση του Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, έναν λαμπρό μεν πληροφορικάριο, αδαή δε φοροτεχνικό.

Είναι φύσει αδύνατο λοιπόν η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, παράλληλα με τη γραμματεία εσόδων, να αντιληφθούν τα υπόγεια ρεύματα που ωθούν τη φορολογική συμπεριφορά και ανταπόκριση των φορολογικών υποκειμένων. Νομίζουν ότι τα πάντα είναι προγράμματα και σχεδιαγράμματα, τα οποία απλώς πρέπει και μπορούν να επιτευχθούν μέσω της τεχνολογίας εντός των προδιαγεγραμμένων πλαισίων. Αδυνατούν όμως να αντιληφθούν ότι, εξ αιτίας της ταχύτητας με την οποία νομοθετούνται νέες υποχρεώσεις, καθώς επίσης και του όγκου των «άχρηστων» πληροφοριών οι οποίες ζητούνται, η ίδια η ηγεσία είναι η πρώτη η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όσον αφορά στην έγκαιρη ετοιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων. Και αυτό το τελευταίο είναι το πιο απογοητευτικό.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι, όπως υποθέτω, μέσα στους υπολογισμούς της κυβέρνησης, όσον αφορά στην ταχύτερη ανταπόκριση των φοροτεχνικών, ήταν και η προσπάθεια με την τελευταία ψηφισμένη τροπολογία, για τον επανακαθορισμό των τάξεων στους λογιστές. Εικάζω, ότι μέσα στις σκέψεις τους ήταν πως, δίνοντας σε περισσότερους το δικαίωμα να κάνουν δηλώσεις, θα μπορούσε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για φοροτεχνικές υπηρεσίες.

Εάν όντως αυτό ήταν το σχέδιο, φαίνεται πως αποτυγχάνει για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η αυξημένη φοροτεχνική κατάρτιση την οποία προϋποθέτουν οι ολοένα και περισσότερες απαιτούμενες πληροφορίες προς συλλογή και καταχώριση, σε συνδυασμό με το αντιφατικά ευρύ και ανομοιογενές πεδίο άντλησής τους, και για το δεύτερο έγινε λόγος δυο παραγράφους πιο πάνω. Να θυμίσω μόνο ότι υπάρχουν εδώ και δυο - τρία χρόνια νομοθετημένες υποχρεώσεις για άλλες δηλώσεις (π.χ. οριστικές παρακρατούμενου φόρου ελευθέριου & εμπορικού εισοδήματος) οι οποίες έχουν ανασταλεί επ΄ αόριστον, προφανώς όχι λόγω ανεπάρκειας των φοροτεχνικών.

Το θέμα είναι ότι τώρα πρέπει να βρεθεί ένα φωτεινό μυαλό το οποίο θα αντιληφθεί την παγίδα την οποία έχουμε πέσει ομαδικώς και ανεπιστρεπτί, υπουργείο και φοροτεχνικοί, δίνοντάς της ένα τέλος.

Εδώ και τώρα λοιπόν, απλοποίηση της φορολογίας, και σε επίπεδο γενικών υποχρεώσεων προς υποβολή, και δημιουργία ιδιωτικών εξουσιοδοτημένων συνεργείων για ουσιαστικό κaι ενδελεχή έλεγχο. Οι πληροφορίες οι οποίες τώρα ζητούνται σωρηδόν και σε πρώτο χρόνο, θα πρέπει να αναζητούνται στοχευμένα και στα πλαίσια οργανωμένου έλεγχου από όσους πραγματικά χρειάζονται..

Πιστεύω ότι και η παρούσα κυβέρνηση είναι σε θέση και έχει το θάρρος να πραγματοποιήσει μια τέτοιου είδους φουρκέτα.

Μοναχά το μισό από το πείσμα, το οποίο επέδειξε κλείνοντας με τόσο λάθος τρόπο την ΕΡΤ , να επιδείξει, αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου