ΦΙΛ

ΦΙΛ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Supernatural

Ελληνικό πρόγραμμα στην τηλεόραση δεν πολυβλέπω. Προτιμώ, όταν κάθομαι να ξεκουραστώ στο τέλος της ημέρας, να παρακολουθώ μέσω web διάφορες αμερικάνικες σειρές που μου αρέσουν πολύ.

Σε μια από αυτές, η οποία θεωρείται μάλλον επιτυχημένη, καθ’ όσον διανύει ήδη την ένατή της σαιζόν, συμβαίνουν τα εξής υπερφυσικά παράδοξα: Οι άγγελοι έχουν χωριστεί σε φράξιες, κάποιες εκ των οποίων έχουν επαναστατήσει και έχουν πάρει την εξουσία από έναν άβουλο και μάλλον αδιάφορο θεό. Ενάντια στην αντίσταση των λίγων πλέον πιστών και καλών αγγέλων προσπαθούν, συμμαχώντας με διαβόλους και λοιπές καταχθόνιες δυνάμεις, να ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως και να κυριεύσουν τη γη.

Αυτή η σειρά μού ήλθε χθες το βράδυ στο μυαλό όταν, κάνοντας μια εξαίρεση από τις συνήθειές μου, και λόγω των γεγονότων της Παρασκευής, προτίμησα, χρησιμοποιώντας την προσφιλή μέθοδο του zapping,  να ενημερωθώ ταυτόχρονα από τα κεντρικά δελτία του MEGA και του ANT1 για τα τελευταία νέα σχετικά με τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής.

Είναι ένα σοβαρό ερώτημα λοιπόν, με ποιόν τρόπο γίνονται επικοινωνιακά διαχειρίσιμες αυτές οι δολοφονίες από τους επαγγελματίες του είδους. Διότι, αν και η προαναφερόμενη σειρά σου κλείνει το μάτι ότι, κοίτα να δεις, όλα όσα βλέπεις είναι φαντασία, μην πιστεύεις τίποτα και απλά πέρνα τρία ευχάριστα τέταρτα της ώρας με το χαβαλέ που έχουμε σκηνοθετήσει για σένα, αντίθετα  μια από τις κύριες εντυπώσεις που αποκόμισα είναι ότι, ότι οι νεκροί ήταν κάτι σαν άγγελοι επί της γης, και το να πηγαίνεις στη Χρυσή Αυγή τρία απογεύματα τη βδομάδα είναι περίπου σα να πηγαίνεις στο κατηχητικό κάθε Κυριακή πρωί.

Ναι μεν ο νεκρός δεδικαίωται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν περίπου καθαγιασμό των φασιστικών προτιμήσεων των δυο μαφιόζικα δολοφονημένων μελών του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος. Ιδιαίτερα εκείνη η φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται και οι δυο τους βλοσυρά στρατιωτικοποιημένοι στοίχειωνε την οθόνη μου όση ώρα έβλεπα τις ειδήσεις.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση του ποιόντος των δυο δολοφονημένων νέων, εκτός των άλλων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας να καταπολεμήσει το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, αποδομώντας το ως μια εγκληματική οργάνωση. Από αυτή και μόνο την άποψη γίνεται ξεκάθαρο πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η τακτική από μέρους των υπευθύνων των δελτίων ειδήσεων. Δυστυχώς, οι ίδιοι άνθρωποι που έβαλαν τους φασίστες αρχικά στις οθόνες μας, ικανοποιώντας τα πιο ευτελή κριτήριά μας, με σκοπό να πουλήσουν τηλεοπτικό χρόνο, τώρα εκτελούν, εκούσια ή ακούσια, ένα μακάβρια κωμικοτραγικό τρισάγιο στον οργανωμένα φασιστικό τρόπο ζωής.

Ναι μεν, όπως θεωρώ ότι αποδεχόμαστε εμείς στην αριστερά που έχω στο μυαλό μου, η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την ανθρώπινη υπέρτατη αξία. Ναι μεν κανένας άνθρωπος, όποιος και να είναι, και ότι και να έχει κάνει, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κακοποιείται, πολλώ δε μάλλον να χάνει τη ζωή του. Νομίζω όμως ότι επιβάλλεται μια συγκράτηση της αβάσταχτα συναισθηματικής δημοσιογραφικής αμετροέπειας, η οποία λειτουργεί εν τέλει με πολλαπλασιαστικό τρόπο ευνοϊκά προς το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Προχωρώντας παρακάτω τώρα, μια δεύτερη παρατήρηση που έκανα παρακολουθώντας τα νέα των οκτώ, είναι η αγχωμένη τους προσπάθεια να παρουσιάσουν τους δολοφόνους εκτελεστές ως τρομοκράτες. Εδώ που λέμε, δυο είναι οι πιθανότητες. Ή πρόκειται περί οργανωμένης σπείρας τρομοκρατών, ή πρόκειται για μαφιόζικο κτύπημα εκτός ιδεολογικοπολιτικών ορίων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, νομίζω ότι θα έπρεπε να περιμένουμε τις πρώτες επίσημες ενημερώσεις από τα αρμόδιες υπηρεσίες της ασφάλειας πριν προχωρήσουμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Κι αυτό γιατί τα πρώιμα συμπεράσματα διαμορφώνουν πολιτικές απόψεις, και μπορούν να αποτελέσουν μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις. Όταν όμως θα έχει ίσως αποδειχθεί ότι όλα αυτά τα συμπεράσματα ήταν αστήρικτα και λανθασμένα, αυτό δε θα έχει πια καμιά σημασία, και θα μπορούμε να κάνουμε λίγα πράγματα ώστε να αντιστρέψουμε την κατάσταση προς την πραγματικότητα.

Όπως και να έχει εν τέλει, τρομοκράτες ή μαφιόζοι, εντύπωση προκαλεί η τεχνική δεινότητα των εκτελεστών δολοφόνων. Πρόκειται αναμφίβολα για ποιότητα επαγγελματικού επιπέδου, και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ζούμε σε μια νέα εποχή όπου, όπως αποδεικνύεται, το συμμοριτικό έγκλημα έχει ανεβάσει τα standards του. Αυτό απαιτεί από την αστυνομία μας να δείξει ένα αντίστοιχο, ίσως και ανώτερο, επαγγελματικό επίπεδο για την αντιμετώπισή του.

Ας ελπίσουμε ότι, σε πείσμα των τελευταίων γεγονότων, η εξάρθρωση της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης με τον τίτλο Χρυσή Αυγή θα προχωρήσει απρόσκοπτα, και ότι η αστυνομία μας θα παραμείνει σταθερά στο ύψος των περιστάσεων, καταστέλλοντας με δημοκρατικό τρόπο κάθε υποτιθέμενη εστία διαφθοράς εντός της, και πιθανής παράπλευρης διασύνδεσής της με το κόμμα των νεοναζιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου